×

Εταιρική Υπευθυνότητα

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ έχει ενσωματώσει τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην επιχειρηματική της λειτουργία και δραστηριότητα, αναγνωρίζοντας πως η μακρόχρονη ανάπτυξή τους και η ευημερία του κοινωνικού συνόλου μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η προσφορά και ο σεβασμός στην κοινωνία, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, η δημιουργία καινοτόμων βιώσιμων συσκευασιών, η μέριμνα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της και η αρμονική συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες η εταιρεία δραστηριοποιείται, αποτελούν τους κύριους τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Για το σκοπό αυτό, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ έχει αναπτύξει και εφαρμόζει μία Πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που αντανακλά τις εταιρικές αξίες της.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ είναι μία εταιρία με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησία και ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, συμμετέχει έμπρακτα στην ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας, αφήνοντας το δικό της πολύτιμο κοινωνικό αποτύπωμα. Με συνοδοιπόρους και συνεργάτες πιστοποιημένους φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προσφέρει και στηρίζει τα παιδιά, την οικογένεια, τον άνθρωπο, την κοινωνία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ έχει υλοποιήσει σημαντικές πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την ουσιαστική έννοια της κοινωνικής προσφοράς ενώ έχει διακριθεί πολλές φορές για το σύνολο του κοινωνικού της έργου.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα, τα δύο τελευταία χρόνια που η πανδημία μαστίζει την παγκόσμια κοινότητα, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, υλοποιεί συνεχώς πρωτοβουλίες και δράσεις στηρίζοντας τη χώρα και την ελληνική κοινωνία στην αντιμετώπιση της.

Από την πρώτη στιγμή, συμμετείχε ενεργά στη συλλογική εθνική προσπάθεια ενίσχυσης των δομών της χώρας για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης συγκυρίας που βιώνει λόγω της πανδημίας COVID – 19. Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ ανταποκρίθηκε θετικά στις πολλές και διαφορετικές ανάγκες κρατικών φορέων με όλους τους δυνατούς τρόπους και πόρους που διαθέτει. Συγκεκριμένα, ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για ενίσχυση του νοσοκομειακού εξοπλισμού της χώρας και στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παρέχοντας δωρεά τεσσάρων ειδικών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), κέντρου αναφοράς για τον κορονοϊό στην Βορειοδυτική Ελλάδα.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του ΕΚΑΒ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, προχώρησε σε δωρεά ειδικών μασκών τύπου FFP2 προς το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων και προς τον τομέα Δολιανών. Ενώ μέχρι και σήμερα στηρίζει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς COVID – 19, στο σημαντικό και δύσκολο έργο τους, προσφέροντας δωρεάν διάθεση φιάλες εμφιαλωμένου Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ και βιταμινούχου νερού SUPERFRUITS WATER. Ποσότητες εμφιαλωμένου Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ προσφέρθηκαν επίσης, δωρεάν διάθεση, και στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) για τις ανάγκες της ομάδας Streetwork που παρέχει πρόνοια και φροντίδα σε συμπολίτες που χρειάζονται τη βοήθειά μας, αλλά και στο Δήμο Αθηναίων, το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, για τις ανάγκες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι Plus».

Στο πλαίσιο των ενεργειών που υλοποίησε η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εντάσσεται και η στήριξη της για την επανεκκίνηση του τουρισμού της χώρας κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2020. Η εταιρεία αντιλαμβανόμενη τη σημασία του τουρισμού για τη χώρας μας, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) προσφέροντας δωρεάν ατομικές φιάλες Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ σε όλους τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων που, λόγω των συνθηκών, δεν διέθεταν αναψυκτήρια.

Υπηρετώντας πιστά τον ρόλο της ως ενεργό μέλος της κοινωνίας και αντιλαμβανόμενη την αξία του νερού, ως ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της ζωής, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ ανταποκρίθηκε έγκαιρα και με κάθε δυνατό τρόπο σε οποιαδήποτε ανάγκη παρουσιάστηκε το 2021. Μια δύσκολη χρονιά με καταστροφές από σεισμούς, πλημμύρες και φωτιές. Η εταιρεία στάθηκε δίπλα σε όλες τις κοινότητες σεισμοπαθών, πλημμυροπαθών και πυρόπληκτων από την πρώτη στιγμή, προσφέροντάς τους εμφιαλωμένο νερό καλύπτοντας τη βασική τους ανάγκη και στηρίζοντάς τους με κάθε τρόπο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ επενδύει στην Πράσινη Οικονομία, με στόχο να μειώνει συνεχώς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να εξελίσσεται με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την αειφορία.
Ανάπτυξη προϊόντων
Σε μια εποχή λοιπόν που η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια παγκόσμια πρόκληση που χρήζει δραστικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών από τις εταιρείες και τους καταναλωτές, η ΧΗΤΟΣ πρώτη στον κλάδο της, λάνσαρε τον Οκτώβριο του 2020 τη νέα σειρά εμφιαλωμένου φυσικού μεταλλικού νερού, ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (r-PET).
Η πρωτοβουλία της εταιρείας να μειώσει το πλαστικό στις συσκευασίες της κατά 30%, δηλαδή σε ποσοστό 5% μεγαλύτερο από εκείνο που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (25%) 5 χρόνια  νωρίτερα, αποδεικνύει την ευθύνη που έχει αναλάβει η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ απέναντι στους πολίτες και στο περιβάλλον.
Η σειρά προϊόντων GO GREEN περιλαμβάνει τις συσκευασίες on the go, “ΖΑΓΟΡΙ mini” 330ml, το “ΖΑΓΟΡΙ ATHLETIC” 750ml, το “ΖΑΓΟΡΙ” σε φιάλη των 750ml, καθώς και η σειρά ανθρακούχου Φυσικού Μεταλλικού Νερού “ΖΑΓΟΡΙ Sparkling” και “ΖΑΓΟΡΙ Sparkling” με φυσικά αρώματα.
Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ έχει δεσμευτεί ότι σταδιακά όλοι οι κωδικοί του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ, που είναι σε 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες, θα περιέχουν και ανακυκλωμένο υλικό (r-PET).
Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο της πανελλαδικά, που διαθέτει πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για την παραγωγική διαδικασία των υλικών συσκευασίας r-PET από τον κορυφαίο Φορέα Επιθεωρήσεων – Πιστοποιήσεων στην Ελλάδα TÜV HELLAS (TÜV NORD). Η πιστοποίηση αυτή εγγυάται πως η εταιρεία χρησιμοποιεί πιστοποιημένο ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET υψηλής ποιότητας, ενώ διαθέτει πιστοποιήσεις για το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας για όλα τα προϊόντα της.

Βιώσιμη Δόμηση

Στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και κατ’ επέκταση την προστασία του περιβάλλοντος, μειώνει συνεχώς το ενεργειακό της αποτύπωμα και ελαχιστοποιεί τις εκπομπές CO2.

Πιο συγκεκριμένα:
Ανταποκρίνεται πλήρως σε ετήσια βάση, για κάθε φιάλη που παράγει αποδίδοντας περιβαλλοντικά τέλη
Είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (αποβλήτων) καταβάλλοντας τα σχετικά τέλη
Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενημέρωσης και μελέτης εφαρμογής των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας 904/ 2019/ ΕΕ, για τα πλαστικά μιας χρήσης
Παρακολουθεί συνεχώς τους δείκτες ανάλωσης νερού και εφαρμόζει τη σχετική Νομοθεσία για την Προστασία των πηγών
Δεσμεύεται για τη συνεχή μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την αειφόρα χρήση πόρων και την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων
Έχει αντικαταστήσει το σύνολο του φωτισμού της με οικονομικές λάμπες led
Εφαρμόζει τεχνολογία χρήσης υβριδικών καυσίμων για το μεταφορικό της στόλο με ταυτόχρονη μελέτη μείωσης του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα

Η Protergia και ο Τομέας Ενέργειας της MYTILINEOS έδωσαν στην ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ Πράσινο Πιστοποιητικό, σύμφωνα με το οποίο το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε το 2021, προήλθε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου άνθρακα.

Βιώσιμες Μεταφορές

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ δε σταματά όμως μόνο εκεί, αλλά προσπαθεί να είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνη ακόμα και στην μεταφορά του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ. Ήδη από το 2000, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ άρχισε να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, με τη διακίνηση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ να γίνεται μέσω του ιδιόκτητου μεταφορικού στόλου της εταιρείας, με στόχο την μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα κατά 12%. Δεν σταμάτησε όμως μόνο εκεί.
Από το 2020 εφαρμόζει τεχνολογία χρήσης υβριδικών καυσίμων στο 50% του μεταφορικού της στόλου, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους σε σχέση με το 2019 κατά περίπου 10% και το ανθρακικό αποτύπωμα της δραστηριότητας μεταφοράς κατά περίπου 12%.
Επιπλέον, η προσέγγιση μείωσης βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής και για το υπόλοιπο 50% του μεταφορικού στόλου της Εταιρείας, ενώ υπό διερεύνηση βρίσκεται και η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το στόλο επιβατικών αυτοκινήτων leasing που χρησιμοποιεί το προσωπικό της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ.

Μείωση εκπομπών αερίων
Η υπεύθυνη ηγεσία της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και οι αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας που την διέπουν, συνθέτουν ουσιαστικά την εικόνα της και είναι αναπόσπαστο στοιχείο του DNA της εταιρείας.
Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ πιστή στις αξίες της, έχει επιλέξει στρατηγικά από το 2020 να συνεργάζεται με τον εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος Protergia, για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις του που θα προέρχεται από 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Οι ενέργειες όμως της εταιρείας δεν σταματούν, καθώς στόχος της είναι να μετατραπεί σταδιακά σε μια ‘‘πράσινη’’ επιχείρηση. Σε επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσει τη μελέτη υπολογισμού συνολικού αποτυπώματος εκπομπών CO2 για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, με σκοπό τη θέσπιση στόχων που θα τεκμηριώνουν την πολιτική αειφορίας (sustainability) που αποτελεί και βασικό άξονα της φιλοσοφίας της.

Περιβαλλοντικές Δράσεις
Από το 2003 η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ από το 2013 αποτελεί μέλος του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος “Ανταποδοτική Ανακύκλωση”, τοποθετώντας Περίπτερα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε διάφορους Δήμους με στόχο να εκπαιδεύσει το ευρύ κοινό για τη σωστή ανακύκλωση διαφόρων υλικών.

Επιπλέον, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που έχει συνάψει σύμβαση με την Deutsche Pfandsystem GmbH για την ανακύκλωση των συσκευασιών της στη Γερμανία, ενώ είναι από τους βασικούς υποστηρικτές του 1ου και 2ου Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε Αθήνα και Ιωάννινα.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση συμμετέχει ενεργά και υποστηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως η υλοποίηση πανελλήνιων εκπαιδευτικών διαγωνισμών ανακύκλωσης για μαθητές, με τη συμμετοχή της στο Eco Fest 2021 και πολλά άλλα.
Ένα από τα σημαντικά έργα της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ είναι η συμβολή μας στη δημιουργία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε Αθήνα και Ιωάννινα, στο οποίο υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές, για την ανακύκλωση, τη σωστή διαλογή των απορριμμάτων πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου και χαρτιού καθώς και την επαναχρησιμοποιήσή τους τους. Τη φιλοσοφία GO GREEN δηλαδή.
Και αυτός είναι ο στόχος, η φιλοσοφία GO GREEN να αφυπνίσει τη συνείδησή της κοινωνίας και μέσα από την καθημερινότητα, να γίνουμε όλοι συμμέτοχοι στη φροντίδα του περιβάλλοντος, μέχρι το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα να γίνει ουδέτερο.

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, θέτοντας πάντα ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, επιθυμεί να προσφέρει στους καταναλωτές τα προϊόντα της στη πιο βιώσιμη μορφή τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν σταματά να βελτιώνει τις πρακτικές της και να εξελίσσει την υπεύθυνη περιβαλλοντική της στάση.
Αναγνωρίζει την ευθύνη που έχει απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον και δεσμεύεται ότι θα εξελίσσεται πάντα με γνώμονα την ποιότητα, την καινοτομία και την υπευθυνότητα προς την κοινωνία και το περιβάλλον.